*

Henna Kupsala

Kyllä kelpaa – Maustekakku ohrasta

  • Tämän ohjeen kokoinen maustekakku kannattaa tehdä normaalikokoiseen kakkuvuokaan ison irtopohjavuoan sijaan. Todella iso vuoka jää vähän vajaaksi, kuten kuvasta näkyy.
    Tämän ohjeen kokoinen maustekakku kannattaa tehdä normaalikokoiseen kakkuvuokaan ison irtopohjavuoan sijaan. Todella iso vuoka jää vähän vajaaksi, kuten kuvasta näkyy.

Ohraa on viime aikoina parjattu, ihan syyttä. Vaikka ohra on Suomen vanhin viljakasvi 3500 vuoden historiallaan, ei sitä kannata kokonaan uudemmilla tulokkailla ja tuontitavaralla korvata. Kotimainen vilja jättää aina pienemmän hiilijalanjäljen kuin toiselta puolelta maailmaa tuotu vaihtoehto. Sitäkään ei pidä unohtaa, että Suomessa tuotettu ruoka on Euroopan puhtaimpia. Olemme siis etuoikeutettuja siinäkin suhteessa.

Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä suurempi on aikoinaan ollut ohran merkitys ravinnon antajana. Ennen kauppojen ja supermarkettien aikaa syötiin sitä mitä maa tuotti, ja muusta lähinnäkin haaveiltiin, ellei sitten sattunut olemaan varakas. Pohjoisen harvaan asutulla maaseudulla elänyt pienviljelijä sitä harvoin oli.

Ohrasta on muuksikin kuin rieskaksi tai puurotarpeiksi. Maustekakku on harvinaisempi, kokeilun arvoinen ohraleivonnainen. Ohje on alun perin lähtöisin äidinpuolen mummoltani Ylivieskasta, hän oli saanut sen ylivieskalaiselta ystävältään. Ohje on helppo ja sillä on lähes mahdoton epäonnistua, kannattaa kokeilla!

 

Maustekakku

3-4 kananmunaa

3 dl sokeria

150 g sulatettua voita

1,5 dl maitoa tai kermaa

1,5 dl siirappia

1 tl soodaa

1 tl inkivääriä

2 tl kardemummaa

2 tl kanelia

8 dl ohrajauhoja

 

Vaahdota kananmuna ja sokeri. Lisää muut aineet kananmuna-sokerivaahtoon (jauhot ja mausteet kannattaa yhdistää ennen tätä). Kaada voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Ohjeen kokoinen taikina on sopiva normaalikokoiseen kakkuvuokaan. Isompaa vuokaa varten kannattaa tehdä hieman enemmän taikinaa. Paista 175 asteisessa uunissa noin tunti.

 

Sitten ei muuta kuin herkuttelemaan!

 

ps. taikinakin on muuten hyvää ja muistuttaa maultaan erittäin paljon piparitaikinaa. Joten jos piparitaikinan himo iskee vaikkapa keskellä yötä, tässä sen taltuttamiseen helppo ja hyvä vaihtoehto! 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Anne Savola

Olipa Hennalta käyttökelpoinen maustekakun ohje. Varmasti maistuu.
Lisään tähän syksyisen kääretortun ohjeen;

4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl ruisjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 dl rahkaa
3 dl puolukoita
1 banaani
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Muna sokerivaahtoon lisätään jauhot ja leivinjauhe, levitetään taikina leivinpaperin päälle uunipannulle ja paistetaan 225 asteessa n. 5-6 min. Kypsä torttulevy irrotetaan ja kumotaan leivinpaperille jossa on vaikkapa kauraleseitä / sokeria. Levyn jäähdyttyä sille levitetään täyte; kerma vaahto, rahka, viipaloitu banaani, ja kokonaiset puolukat ja tietenkin sokeria sekä vanilliinisokeria. Kääritään torttulevy rullalle ja säilytetään leivinpaperilla suojattuna.

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Kiitos! En ole ruisjauhoista tehtyä kääretorttua vielä kokeillutkaan! :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

3 dl sokeria
1,5 dl siirappia

Onko tuo varmasti oikein, eikö se ole aikas makea?

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Tässä kakussa on reippaasti sokeria, sokerin ja siirapin määrät ovat oikein.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset